LOGO HANNEKE transparant small
  • Start
  • Nieuws
  • Tips voor een optimale ‘vindbaarheid’

Tips voor een optimale ‘vindbaarheid’

Jouw eerste boek verschijnt binnenkort, of is wellicht al verschenen. Bij een uitgever of je hebt gekozen voor zelf uitgeven. Hoe het ook zij, je bent zelf verantwoordelijk voor (een deel) van de marketing. Marketing van jouw boek en van jouzelf als auteur.

Lezers moeten tenslotte weten dat jouw boek er is en ook al verschijnt het boek via een reguliere uitgever, dan is het nóg zo dat uitgevers tegenwoordig veelal een wat uitgekleed marketingpakket aanbieden aan hun auteurs; als ze dat al doen.

Hoe doe ik dat? Marketing!

Het is belangrijk dat je digitaal ‘gevonden’ wordt. Daarin kun je gebruik van social media en je kunt een website maken over jou en jouw boek(en). Bij voorkeur kies je een combinatie van deze twee.

Waar je ook voor kiest, het is zaak om eerst over een aantal zaken na te denken alvorens je begint. Zo moet je jouw doelgroep helder voor ogen hebben. Maak daartoe een overzicht van relevante keywords (t.b.v. SEO) en een overzicht van jouw USP’s (wat maakt jou en jouw boek zo bijzonder?). Als uitgangspunt voor je USP’s kun je de feedback van testlezers of de recensies van de lezers nemen: lezers beschrijven meestal heel goed welke gevoelens ze hadden bij het lezen van een boek.

Op wie richt ik mij?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, omschrijf je jouw ideale lezer:

  • - Zijn jouw lezers over het algemeen vrouwelijk, mannelijk of wellicht allebei?
  • - In welke leeftijdscategorie past jouw lezer?
  • - Waar ligt zijn/haar interesse?
  • - Waar vind je jouw lezersdoelgroep?

Hoe overreed ik mijn doelgroep?

Mensen reageren meestal positief wanneer daar een meerwaarde aan vast zit: zodra je een wens vervult of een probleem voor ze oplost, zorg je voor deze meerwaarde. De meerwaarde van een boek is een emotionele belofte: "Ik bied je mijn boek aan, dat je onderdompelt in een romantische wereld (Nora Roberts), een gevaarlijke wereld (Stephen King), of een dagelijkse wereld waarin normale mensen een idioot tegenkomen (Esther Verhoef)".

Hoe kom je erachter welke toegevoegde waarde de lezer van jouw boek zoekt? Daar kom je achter door met een open blik de wereld in te kijken en je met jouw ideale lezer bezig te houden.

En dan?

Zodra je jouw ideale lezer, keywords en USP hebt ontwikkeld, ga je je boek vermarkten en verkopen. De meeste auteurs gebruiken social media omdat het 'makkelijker' en 'mooier' is dan 'moeilijke' en 'technische' websites.

Maar websites zijn eveneens belangrijk; bij voorkeur in combinatie met sociale media. Daarom moet je die eerst bouwen. Bij voorkeur al tijdens het schrijven, zodat je goed scoort op Google. Je lezers zoeken hun boeken veelal via Google en minder op boekenverkoopplatforms of social media. Daarentegen zal de impulsieve aankoop wellicht eerder plaatsvinden doordat jouw lezer iets over jouw boek op social media tegenkomt.

Lezers kunnen jouw website via Google vinden als je hem goed hebt ingericht op de juiste keywords. Dit doe je via een combinatie van een verkoopmenu, een aanbod aan je bezoekers, aansprekende content, SEO-optimalisatie en goede metadata.

Als auteur presenteer je niet alleen je boek op je website. Je kunt ook zo nu en dan een voorproefje weggeven van je nieuwe boek, een winactie uitschrijven, boekaanbieding, prijsactie, doe-mee-actie, of nieuws over een nieuw boek of een gratis kort verhaal. Kortom, mogelijkheden te over.

Zin of hoofdpijn?

Wellicht krijg je er, na het lezen van deze informatie, helemaal zin in en ga je direct aan de slag. Het kan ook zijn dat je er haast hoofdpijn van krijgt; bij het idee alleen al. In dat laatste geval bieden wij de eenvoudige oplossing: laat ons het voor je doen. Wij nemen jouw graag al je marketingzorgen uit handen.

Klinkt dat aantrekkelijk en wil je meer weten? Mail of bel ons dan via of . Natuurlijk kan je ook eerst een kijkje nemen op onze website ht-c-communicatie.nl

Afdrukken E-mailadres

HT-C Communicatie en Marketing



Noord Holland
E-mail:     
Mobiel: